Ansaitse rahaa freelancerina

Ansaitse rahaa freelancerina

Vaikeus:

helppoa rahaa

Aika velvoite:

kuinka tehdä rahaa

Tienauspotentiaali:

kuinka tehdä rahaa

Potentiaalinen tuntitaksa

Puntaje ToimeentuloNinja:

Vaativa, mutta hyvä tapa tehdä rahaa sivustolla ToimeentuloNinja.fi.

Kirjoittajille, suunnittelijoille ja IT-ohjelmoijille kokemus on tärkeää, kun puhutaan hyvistä työpaikoista. Valitettavasti kokemus tulee usein palkattomien työharjoittelujen, taskurottana olemisen ja mahdottomien työtuntien muodossa. On olemassa kuitenkin tapa, jonka avulla voit saada kokemusta ja tienata rahaa samaan aikaan: freelance -työt.

Freelance -työt antavat tyylikkyyttä ansioluetteloosi ja muista aloittelijoille sopivista töistä poiketen voit itse päättää omista työajoistasi. Lisäksi oikeanlaisilla projekteilla sinulla on mahdollisuus tehdä lisää huomattavaa tuottoa freelance -töillä.

Millä osa-alueilla voit toimia freelancerina?

Tämä tapa on ehkä helpoin ja kaikkein ilmeisin freelance -työn tyyppi, jos sinulla on kielitaitoa.

Se sisältää monia erilaisia töitä. Sinua voidaan pyytää kirjoittamaan artikkeleita, tuotekuvauksia verkkokaupoille, julkaisuja sosiaalisissa medioissa, tai jopa kokonainen e-kirja haamukirjoittajana.

Jos puhut sujuvasti jotakin vierasta kieltä, kääntäminen on tietenkin myös yksi vaihtoehdoista etenkin, osaamasi kieli on jokin muu kuin englanti, sillä kilpailu muilla kielillä on hillitympää.

Kirjoittaminen freelancerina sopii ihmisille, joiden kielioppi on virheetöntä ja jotka rakastavat uusien asioiden oppimista – riippumatta tehtävän merkittävyydestä. Et voi tietenkään ikinä tietää kirjoitustehtäviesi aiheita, joten voit joutua lisäämään tietämystäsi esim. nettiruletista tai koiranruuasta. Jos haluat lukea lisää kirjoitukseen liittyvistä työtehtävistä, voit lukea oppaamme käännöksillä tienaamisesta.

Tämä alue tietenkin edellyttää sinulta luovuutta, mutta sinulla pitää myös olla oikeat tarvikkeet digitaaliseen suunnitteluun (on erittäin epätodennäköistä, että tulet tapaamaan asiakkaitasi kasvotusten).

Graafisen suunnittelun freelancerina voit suunnitella logoja juuri aloittaville yrityksille, animaatioelokuvia, PowerPoint-esitelmiä, tai ehkä jopa tehdä printtimainoksia sanoma- tai aikakausilehdille. Ansaitaksesi graafisena suunnittelijana sinulla on tietenkin oltava asiakkaita. Asiakkaita voi olla hankala löytää, jos et tiedä mistä etsiä. Hyvä paikka aloittaa on Fiverr – teimme kokonaisen oppaan ansaitsemisesta Fiverr.comissa. Tämän oppaan avulla ymmärrät helposti, miten houkutella uusia asiakkaita ja opit myös yleisellä tasolla sen, miten ansaita rahaa freelancerina.

Ohjelmoijat ovat aivot joka päivä käyttämämme tietotekniikan takana. He hoitavat sivustojen ja sovellusten ohjelmoinnin ja tekevät niistä tehokkaita ja käyttäjäystävällisiä, joka usein vaatii pitkiä pätkiä koodia.

Oikean ohjelmoinnin lisäksi voit myös tarjota IT-tukea. Tämä sisältää tyypillisesti yritysten auttamista hakukoneoptimoinnissa, joka tekee yrityksestä näkyvämmän. Tilastolliset analyysit ja tietokannan ylläpito kuuluvat myös yleisimpiin freelancerin töihin tällä alalla. Jos osaat jo tehdä sovelluksia, sinun kannattaa katsastaa artikkelimme omalla sovelluksella ansaitsemisesta. Sovellusten teon ympärillä on paljon rahaliikennettä ja jos osaat jo luoda sovelluksen, sinun kannattaa todellakin hyödyntää osaamistasi.

Virtuaaliassistentin työ on suosittua freelance -työtä, joten valmistaudu ankaraan kilpailuun. Yksi tyypillisimmistä töistä on puhtaaksikirjoitus, jossa käännät äänitettyjä keskusteluja, haastatteluja jne. tekstiksi.

Voit myös toimia osa-aikaisena jolloin voit työskennellä kotoa käsin ja seurata työnantajasi tapaamisia, puheluaikoja, hoitaa matkajärjestelyjä tai tehdä yksinkertaista tutkimustyötä. Jos tämänkaltainen freelance -työ tuntuu sinusta kiinnostavalta, voit kurkistaa artikkeliamme virtuaaliassistenttina työskentelystä!

Freelance -työn hyödyt ja haitat

 • Hyöty: Sinä olet itsesi pomo ja voit valita omat työtuntisi kuin sinulle sopii.
 • Haitta: Itsekuri on tärkeää – aamulla ei voi nukkua liian pitkään, eikä työaikaa voi korvata uusimmalla Game Of Thrones -jaksolla.
 • Hyöty: Voit itse päättää tauoistasi, jolloin saat mahdollisuuden tavata ystäviäsi.
 • Haitta: Vaikka sinulla ei olekaan kiukkuista pomoa hengittämässä niskaasi, sinun tulee huolehtia asiakkaistasi. Älä salli itsellesi liian montaa häiriöntekijää, jotta työsi pysyvät aikataulussa.
 • Hyöty: Voit itse päättää mitä töitä haluat tai et halua tehdä. Jos saat työtarjouksen, joka on liian monimutkainen tai kannattamaton, sinulla on oikeus kieltäytyä siitä.
 • Haitta: Hyvälle työlle on paljon kysyntää tällä alalla, joten älä nirsoile.
 • Hyöty: Freelancerit työskentelevät ihmisten kanssa ympäri maailmaa
 • Haitta: Voit joutua sopimaan tapaamisen asiakkaasi kanssa kolmen aikaan aamuyöstä, jos asiakkaasi on esim. Australiassa tai Yhdysvalloissa.
 • Hyöty: Jos onnistut saamaan hyvän maineen, sinulla on hyvä mahdollisuus tienata merkittäviä summia.
 • Haitta: Sinun tulee pystyä elämään epätasapainoisten tulojen kanssa sekä hoitaa veroasiat itse.

Jos haluat freelancerina välttää kotona tietokoneen ääressä istuskelua, voi olla hyvä idea vaihtaa säännöllisesti ympäristöä. Voit myös jakaa työtehtäväsi hoidettavan kokoisiin osiin ja tehdä töitä vuorotellen kirjastossa, kahvilassa tai jossain muualla. Voit työskennellä missä tahansa, mikäli työrauha on taattu. Toivottavasti tämä auttaa säilyttämään energiatasosi ja luovuutesi.

Miten paljon freelancerina voi ansaita?

Ansaitse rahaa freelancerina

Freelancerina sinulla on kaksi vaihtoehtoa – voit joko veloittaa tuntien, tai tietyn työmäärän mukaan.

Valitettavasti internetissä toimivana freelancerina kilpailet ympäri maailmaa olevien freelancereiden kanssa. Voi olla erittäin vaikeaa, jopa mahdotonta, kilpailla kehitysmaista tulevien freelancereiden taksojen kanssa. Ansaitaksesi Suomeen riittäviä tuloja sinun on vakuutettava asiakkaallesi, että olet ainoa oikea freelancer hoitamaan heidän tilauksensa.

Ennen kun esität potentiaaliselle asiakkaalle tarjouksen, mieti, miten kauan tilauksen tekemisessä kestää ja paljonko haluat siitä tuntipalkkaa?

Jos sinulla on poikkeuksellisia taitoja, voit hyvinkin veloittaa vähän korkeamman summan. Ole kuitenkin realistinen! Et halua pelotella asiakkaita pois täysin järjettömillä vaatimuksilla. Markkinoiden tutkiminen on hyvä ajatus, sillä voit saada ajatuksen siitä, mitä muut veloittavat samasta työmäärästä.

Ole myös tietoinen siitä, että freelance-toimistot ottavat välityspalkkion ansioistasi, koska sait työtä heidän ansiostaan. Sinun kannattaa siis ottaa huomioon maksettavat maksut ja lisätä ne asiakkaallesi esittämään tarjoukseen. Älä koskaan suostu toimimaan freelance-toimistosi ohi, sillä asiakas saattaakin jättää maksamatta valmiin työn vastaanotettuaan.

5 freelance-sivustoa, joilla pääset alkuun

Monet sivustot auttavat freelancereita ja asiakkaita löytämään toisensa. Jotkut kattavat laajan valikoiman palveluja, kun taas toiset keskittyvät tiettyyn aihealueeseen. ToimeentuloNinja.fi on löytänyt 5 sivustoja, jotka todellakin ovat kokeilun arvoisia.

Tätä sivustoa pidetään suurimpana freelance-alan sivustona ja sillä on monia tuhansia käyttäjiä. Sivu on suunniteltu käyttäjäystävälliseksi ja voit saada paljon informaatiota eri töiden luonteista. Kilpailu sivustolla voi olla tiukkaa, varsinkin ensimmäistä työtä etsiessäsi. Kun olet saanut pari hyvää arvostelua jättänyttä asiakasta, profiilistasi tulee paljon houkuttelevampi.

Hyödyt: Sivustossa on turvajärjestelmä, joka pakottaa asiakkaan maksamaan ennen työskentelyn aloittamista. Raha on tallessa sivustolla kunnes toimitat tilauksen ja se luovutetaan vasta, kun kumpikin osapuoli on tyytyväinen. Luovutuksen yhteydessä sivusto ottaa 8,75 prosentin osingon.

Haitat: Jotkut asiakkaat olettavat saavansa epärealistisia työmääriä erittäin pienillä summilla. Ohita tämänkaltaiset tarjoukset ja varmista, että saat reilun palkan työstäsi.

Tämä sivusto on keskittynyt pääasiassa tuntipalkkaukseen perustuviin töihin vuodesta 2013. Tämä on selkeä hyöty, jos et ole varma miten paljon aikaa työhön tulee kulumaan. Voit aina luottaa myös siihen, että saat palkkaa myös mahdollisista lisätunneista.

Sivuston avaamisen jälkeen sen kautta on tehty yli 3,6 miljoonaa työtä, joten sieltä varmasti löytyy jotain sinullekin.

Hyödyt: Voit luottaa siihen, että saat palkan kaikista tekemistäsi töistä.

Haitat: oDesk ottaa melko suuren osingon, sillä kaikista tuloistasi 10% menee sivustolle.

Tämä käyttäjäystävällinen sivusto antaa sinun kirjautua sisään Facebook-profiilillasi. Sen jälkeen voit kirjata 20 taitoasi, joita sivusto käyttää yhdistämään sinut potentiaalisiin töihin.

Hyödyt: Toisin kuin muissa freelance-sivustoissa, freelancer.co.uk antaa mahdollisuuden nähdä, mitä muut tarjoavat töistään. Tämä tekee kilpailusta sinulle helpompaa.

Haitat: Kohtuuttomat maksut! Jokaisesta valmistuneesta työstä sivusto ottaa 13 prosenttia ansaitsemastasi summasta.

Tällä brittiläisellä sivustolla voit nähdä täsmälleen sen summan, jonka asiakas on valmis maksamaan jokaisesta työstä. Sivustolla on myös helppo löytää hyvin maksavia töitä.

Hyödyt: Sivuston maksujärjestelmä toimii niin, että maksat 15% ensimmäisestä kuukaudessa ansaitsemastasi 175 punnasta. Sen jälkeen sivusto veloittaa vain 3,5 prosenttia kaikista tuloista. Melkoinen motivaattori ottamaan pari lisätyötä kuukaudessa!

Haitat: Toisin kuin muilla rekisteröitymistä vaativilla freelance-sivustoilla, PeoplePerHour.comissa sinun on täytettävä hakemus.

Viimeinen mainitsemisen arvoinen sivusto on Fiverr. Tämä sivusto on vähän erilainen ja se tarjoaa paljon mahdollisuuksia luovuuteen. Yleisesti ottaen sivuston konsepti on tarjota palveluita 5 dollarilla. Tässä muutama esimerkki:

 • Teen elokuvatrailerin 5 dollarilla
 • Teen 100 sanan taustaselostuksen ruotsiksi 5 dollarilla
 • Käännän 500 sanaa englannista tanskaksi 5 dollarilla.

Sivustolla voi tehdä vaihtoehtoisempiakin töitä, joten on hyvä selailla sivua ja saada inspiraatiota ennen oman tarjouksen jättämistä.

Parhaiten onnistut, jos tarjoat palveluitasi 5 dollarilla ja otat lisämaksun ylimääräisestä työstä. Jos esimerkiksi tarjoat 100 sanan taustaselostusta 5 dollarilla, hinta on 10 dollaria 200 sanasta, jne.

Hyödyt: Sivustolla voit olla erittäin luova.

Haitat: Sivusto veloittaa ällistyttävät 20 prosenttia, joten ansaitsemastasi 5 dollarista tilillesi ilmestyy vain 4 dollaria.

5 vinkkiä hyvään profiiliin

Lisäyksenä potentiaalisille asiakkaille lähetettäviin yksittäisiin hakemuksiin, sinun on varmistettava, että profiilisi on kutsuvan näköinen. Asiakkaan on hyvä löytää profiilistasi esittely, kommentteja aikaisemmilta asiakkailta ja esimerkkejä töistäsi.

Käytä aikaa kattavan profiilin tekoon! Profiili merkitsee usein asiakkaalle enemmän, kuin yksittäinen hakemus.

Toisin kuin monissa muissa paikoissa, sinun ei todellakaan pidä vähätellä kykyjäsi. Listaa kaikki aikaisemmat työnantajasi ja työt, joita olet tehnyt – mikään ei ole liian mitätöntä lisättäväksi mukaan. Jos sinulla on suosituksia aikaisemmilta työnantajiltasi, älä epäröi parhaiden palojen sisällyttämistä.

Freelance -urasi alussa on erittäin tärkeää varmistaa, että kaikki asiakkaat antavat sinulle arvostelun jokaisen työn jälkeen. Vaikein aika saada töitä on ensimmäiset pari viikkoa, mutta kun olet saanut kourallisen viiden tähden arvosteluja, siitä tulee helpompaa.

Ammattimielessä on tietenkin täysin epäolennaista, oletko taitava pianisti tai juossut maratonin. Voit kuitenkin mainita siitä. Monet asiakkaat arvostavat vähän persoonallisuutta ja siitä ei ole haittaakaan.

Koska et todennäköisesti tule koskaan tapaamaan suurinta osaa asiakkaistasi (jos ketään) henkilökohtaisesti, heidän on vaikea varmistua aitoudestasi. Onneksi monet freelance-sivustot hoitavat tämän tarkastamalla suosituksesi ja sijaintisi. Kun varmistus on tehty, saat merkin profiiliisi, joka näyttää asiakkaan silmään hyvältä. Sinun kannattaa myös harkita freelance -työhön liittyvien testien tekemistä, kuten 40 minuutin kestoinen Photoshop -koe, ohjelmointitaitotesti, sekä editointi- ja oikeinkirjoitustesti. Testien tekemisen jälkeen tuloksesi ilmaantuvat profiiliisi – tiedä häntä, ehkä saatkin huippupisteet?

Mieti, montako profiilia ostajat käyvät läpi. Et halua kirjoittaa profiiliisi kokonaista elämäntarinaasi. Sinun tulee sisällyttää kaikki oleellinen, mutta pidä teksti lyhyenä, jotta ostaja saa kokonaiskuvan nopeasti ja helposti.

Lopuksi sinun kannattaa tarkistaa profiilisi virheiden varalta. Typerien kirjoitusvirheiden poistaminen on erityisen tärkeää etenkin, jos haet kirjoitustöitä. Kirjoitusvirheistä ei saa hyvää ensivaikutelmaa! Tarkista vain vielä kerran, ennen kuin klikkaat “tallenna” -nappia.

Hanki töitä

Olet luonut profiilisi, rajannut omat freelance -työsi mahdollisuudet ja sinulla on ajatus siitä, miten paljon aiot laskuttaa työstäsi. Mitä seuraavaksi? Miten juuri sinä voit saada työn muiden sijaan? Tässä neljä tapaa tehdä vaikutus.

Useimmiten ilmaisella profiililla voit lähettää rajallisen määrän työhakemuksia kuukaudessa. On sanomattakin selvää, että mitä enemmän lähetät hakemuksia, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada töitä. Tarkista siis, mitä profiilin päivittäminen maksaa – useimmiten sen on sen arvoista.

Valitse töitä, joissa on pitkä ja yksityiskohtainen selitys – tämä antaa sinulle mahdollisuuden kirjoittaa mahdollisimman persoonallisen hakemuksen, jossa voit helposti ilmaista lukeneesi työn vaatimukset tarkasti ja ymmärtäneesi ne. Älä epäröi kysyä, mikäli epäselvyyksiä ilmenee. Tämä kertoo myös tarkkuudesta ja kiinnostuksesta.

Sinulla on mahdollisuus maksaa ylimääräinen 1,5€ siirtääksesi tarjouksesi listan kärkeen. Tämä on hyvä ajatus etenkin, jos työhön on paljon hakijoita, etkä halua hakemuksesi hautautuvat muiden alle. Tilastollisesti maksetut hakemukset saavat työn todennäköisimmin.

Suurin mahdollinen virheesi on tehdä yksi hakemus, jota lähetät kaikille. Asiakas näkee heti eron geneerisen ja persoonallisen hakemuksen välillä. Huono hakemus päätyy aina kasan alimmaiseksi. Käytä siis aikaa työn tarkasteluun ja tutkimiseen, jonka jälkeen voit kirjoittaa persoonallisen hakemuksen. Asiakas arvostaa kiinnostustasi ja vaivannäköäsi!

Maksuvaihtoehtosi

Kun olet saanut työsi valmiiksi, sinun on aika saada palkkasi. Palkanmaksuun on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, jokaisella niistä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

PayPal on helppo ja nopea, mutta sinua veloitetaan valuutan vaihtamisesta. Vaihtoehtona tämä on silti paras, sillä se on 100% turvallinen ja käyttäjäystävällinen

Jotkut palvelut tarjoavat suoraa pankkisiirtoa. Kuulostaa helpolta, mutta muista tarkistaa tilisiirrosta aiheutuvat kulut – ne voivat tulla todella kalliiksi!

Sen lisäksi, että rahan lähettäminen postin kautta on epävarmaa, shekin saaminen voi kestää kauan – varsinkin jos se lähetetään USA:sta tai Australiasta. Sen lisäksi sinun on vielä mentävä pankkiin tallettamaan shekkisi. Tällä tavoin maksaminen on todella uuvuttavaa!

Asiat, joita tulee välttää ja muistaa

Freelancerina et tietenkään tee verovapaata työtä. Mikäli et taida kirjanpitoa, voi olla hyvä ajatus ottaa kirjanpitäjään yhteyttä.

Useimmilla freelance-sivustoilla on järjestelmä, jonka ansiosta saat palkan työstäsi takuuvarmasti – mutta pidä aina mielessä asiakkaan kanssa tehty sopimus; mitä sinun on tarkalleen tehtävä? Miten kauan työssä kestää? Miten paljon ansaitsen tekemästäni työstä? Huolehdi, että olet näistä kolmesta seikasta sataprosenttisen varma ennen työnteon aloittamista.

Tämä kuulostaa itsestäänselvältä, mutta kohtaat lähes varmasti töitä, jotka ovat laillisuuden rajamailla. Jos epäröit, työ kannattaa jättää tekemättä turhia riskejä ottamatta.

Vaikka pienen “koekappaleen” lähettäminen tarjoamastasi palvelusta kuulostaakin oikealta teolta, se on kiellettyä useilla sivustoilla. Koekappaleen sijaan voit tarjoutua tekemään “koetyön”, joka on nopea ja halpa, sekä asiakas voi päättää haluaako hän jatkaa työskentelyä kanssasi työsi pohjalta.

Saatat kohdata tarjouksia, joissa sinulle tarjotaan esim. Osaa asiakkaan myyntituotoista palkaksi työstäsi. Älä koskaan hyväksy tällaista tarjousta! 99:n prosentin varmuudella kyseessä on huijaus, jossa sinulla teetetään ilmaista työtä, etkä pysty tarkalleen määrittämään milloin sinulle tulisi maksaa.

Saitko työn, josta maksettiin kohtuullisesti? Voit tarjota asiakkaalle seuraavasta työstä 5% – 10% alennusta, mikäli he palkkaavat sinut uudelleen viikon kuluessa. Asiakkaasi rakastavat hyviä tarjouksia ja säästät siinä sivussa työnhakuun kuluvan vaivan. Pidä myös aina huoli, että asiakkaasi jättävät sinusta hyvän arvion työsi valmistuttua, sillä se helpottaa työn saantia tulevaisuudessa.

Erityisesti e-kirjojen ja erilaisten suunnittelutöiden kanssa on hienoa, jos voit saada nimesi näkyviin niiden yhteyteen. Se parantaa mainettasi heti. Asiakas säilyttää tekijänoikeudet työhösi, mutta vain harva antaa sinun pitää nimesi sen yhteydessä – mutta aina kannattaa kysyä!

Koska et todennäköisesti koskaan tapaa asiakastasi kasvotusten, Skype ja Dropbox ovat tärkeitä työkaluja dokumenttien jakamiseen sekä yhteydenpitoon asiakkaiden kanssa. Skypen Pamela -lisäosa antaa sinun myös äänittää ja tallentaa keskusteluja myöhempää käyttöä varten. Jos vakavasti aiot ryhtyä freelanceriksi, Trello ja Basecamp ovat myös tutustumisen arvoisia.

Jos olet päässyt tänne asti, olet nyt hyvin valmistautunut freelancer -uraasi varten. Jos tämä ei mielestäsi ole sinulle sopiva tapa ansaita rahaa netissä, katso kohta “Miten ansaita rahaa netissä”, josta löydät runsaasti ohjeita eri tapoihin ansaita rahaa verkossa. Onnea matkaan!